Chlieb ľanový s dlhoročnou tradíciou | Pekáreň DUKE Prievidza

 

     

Ľanový chlieb má dlhoročnú tradíciu, ktorá je spájaná s nezmenenou receptúrou, pozitívnymi účinkami ľanových semienok na ľudský organizmus a zdravie človeka, a v neposlednom rade s jeho jedinečnou chuťou. Ako prvý v okrese Prievidza sme začali vyrábať ľanový chlieb, už v roku 2007.

 

  • Demo Image

Povedzme si teda v skratke čo je to ľanové semienko, čo obsahuje, a aký má vplyv na ľudský organizmus.

 

Ľanové semienka sú označované ako malý zázrak prírody. Malý kvôli ich rozmerom, ale rozhodne nie kvôli tomu, že ma malý vplyv na náš organizmus. Práve naopak, vplyv na organizmus človeka má ohromný. Ľanové semienka sú najmä skvelým zdrojom vlákniny, lignanov, tuku, bielkovín, vitamínov a minerálov. Ľanové semienka:

  • obsahujú asi 27% vlákniny;
  • podporujú správne fungovanie tráviacej sústavy;
  • dosahujú o 75-80% vyššie hodnoty lignanov ako iné druhy rastlín;
  • lignany sú aj silným antioxidantom;
  • na každých 100g ľanových semienok pripadá až 25g bielkovín;
  • sú jedným z najlepších zdrojom esenciálnej mastnej kyseliny alfa linoténovej, ktorá patrí do skupiny omega-3;
  • majú pozitívne účinky na stavy ako rakovina, mŕtvica, infarkty, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, bolesť srdca, roztrúsenú sklerózu.

Proces výroby ľanového chleba prebieha pod prísnym dohľadom, a to od kontroly kvality múky (čo je najdôležitejší faktor pre získanie chrumkavého chleba), teploty vody, teploty cesta, kvality zamiesenia, až po samotné ľanové semienka. Teda všetky a akékoľvek faktory, ktoré ovplyvňujú alebo by mohli ovplyvniť celkový proces výroby ľanového chleba dôsledne sledujeme.

Ľanové semienka si pripravujeme našou jedinečnou receptúrou a spracovaním, čo je najdôležitejším prvkom pre využitie zdraviu prospešných látok, nenapodobiteľnosť a jedinečnosť chuti. Je všeobecné známe, že vrchná vrstva ľanových semienok je príliš tvrdá na to aby ho naše telo dokázalo spracovať. Nami používanou technológiou sa táto vrchná vrstva ľanového semienka naruší, čím zabezpečíme uvoľnenie všetkých zdraviu prospešných látok, minerálok, vitamínov do chleba, bagiet či pečiva.

Odporúčaná denná dávka ľanových semienok pre jednu dospelú osobu je cca 20g. Náš ľanový chlieb je až z neuveriteľných 10% tvorený z ľanových semienok, čo je cca 42g ľanových semienok na jeden ľanový chlieb.

 

 

Celý proces výroby ľanového chleba Vás pozývame si pozrieť v našom videu ktoré Vám detailne priblíži ako prebieha príprava, spracovanie a nakoniec aj samotná výroba ľanového chleba. Ako sa hovorí, je lepšie raz vidieť ako dva krát počuť (v tomto prípade čítať J). Video si môžete pozrieť TU

Nutričná hodnota – ľanové semienka (100g)

KJ – 2 205KJ,  Kcal – 525,  Bielkoviny – 18,9g,  Sacharidy – 25g, Vláknina – 24g,  Tuk –  30g, Voda – 3g

 

Dobrú chuť a nezameniteľný zážitok z chuti Vám prajú naši pekári. 

Pochválte sa s tým čo Vám chutí. Zdieľajte :

Leave A Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *